Eén van de marathons die tegenwoordig zeer populair is is deze van Valencia. Het eerste weekend van december zijn de omstandigheden in Spanje meestal perfect om een snelle marathon te lopen. De aankomst op het water is zeer spectaculair en Valencia is eveneens een mooie stad om nadien te bezichtigen.

Na een geslaagd triathlonseizoen hadden Maxime Schreurs en Laurens Stammen marathon Valencia gekozen als hun 2e grote doel van het jaar. Na een lange trainingsblok stonden ze met een gezonde ambitie aan de start.
Maxime liep dit jaar in Ironman Hamburg 3u14. In deze pure marathon was het doel om onder de 3u te lopen. Na een prima wedstrijd finishte hij in 2u52. Sterk werk!
Laurens werkte een heel jaar lang goed aan zijn lopen en zette grote stappen vooruit. Na de eerste test begin dit jaar was zijn anaerobe drempel net iets sneller dan 5’/km. In Valencia was het doel om 3u30 of 5’/km te lopen. Dit ging zelfs nog beter dan verwacht. Laurens finishte zijn eerste marathon in 3u28!

Céline Tans had ook een geslaagde marathonvoorbereiding achter de rug. Net als Laurens schoof haar drempel spectaculair op. Dit wijst toch weer op het belang van juist trainen en individuele trainingsschema’s voor een marathon. Inspanningstesten doen we niet voor niets en zo kunnen we het meeste rendement uit trainingen halen. In de marathon van Wenen liep Céline zonder persoonlijke coaching 4u40. Dit verbeterde nu met maar liefst een half uur! De magische grens van 4u komt dus heel dicht door de progressie die ze maakte met de combinatie van haar inzet en de coaching. Op naar die sub 4u! Ellen Appermont was heel sterk bezig maar moest helaas haar marathonambities verplaatsen naar april. Zij kan daar zeker nog gaan verrassen!

Een paar weken eerder was er de marathon van Frankfurt. Pieter Vansichen tankte vertrouwen tijdens de halve marathon van de Ventoux (+1600HM) en wilde graag onder de 3u45 lopen. Hij startte zeer sterk en tot 30km leek hij op weg om zijn doel te halen. Jammer genoeg kreeg hij felle spierpijn en steken. Hij was niet de enige want vele lopers hadden in Frankfurt last van de warmte. Optimale hydratatie kan dan een wereld van verschil maken. Toch finishte Pieter op karakter nog onder de 4u! Mentaal sterk zijn is ook een kunst. En nieuwe ambities zijn er zeker wel. Wat is er mooier dan steeds je eigen grenzen verleggen!