ZWEETTESTEN

Test de zweetgraad en concentratie van Natrium in je zweet: hoeveel moet ik drinken tijdens een triathlon of marathon?

Blijf gehydrateerd voor en tijdens je race

Het is belangrijk dat je precies weet hoeveel vocht je verliest tijdens inspanningen. Op die manier start je steeds goed voorbereid aan je trainingen en races en zorg je ervoor dat je voedingsplan waterdicht is: zoutverlies bepaalt n.l. mee hoeveel koolhydraten je lichaam per uur verwerkt.

Het vochtverlies hangt af van de duur en de intensiteit van de inspanning, van de weersomstandigheden en van je fitheid als atleet. De concentratie zout in je zweet hangt rechtstreeks af van de hoeveelheid vocht die je verliest: hoe meer je zweet, hoe meer zoutverlies.

Zo verliest de éne atleet misschien 500mg natrium/L, terwijl de andere 1500mg verliest. Of misschien verlies jij tijdens de winter slechts 500mg/L terwijl dit in de zomer oploopt naar 1000mg/ L.

Hoeveel vocht en natrium verlies ik precies?

Dit test je tijdens een intensieve training van minimum 1 uur. Je zweetgraad kan je in meerdere weersomstandigheden testen. Je zoutverlies wordt éénmalig getest: je zweet wordt opgevangen in een pleister die geanalyseerd wordt in een lab.

Bespreking van je test

De diagnose van je test krijg je na ongeveer één week. Samen bespreken we dan hoe je vanaf nu het best te werk gaat tijdens je trainingen en races. Indien gewenst kan je deze zweet- en zouttest koppelen aan een test die je metabolisch profiel bepaalt.

 

 

 

 

 

Geen enkele duursporter twijfelt aan het belang van een goede hydratatie. Toch maakt men er vaak fouten tegen.

Goed hydrateren betekent dat je het verloren vocht én natrium in de juiste verhoudingen aanvult. Doe je dat niet dan kan je te maken krijgen met dehydratatie, hyponatriëmie en/ of spierkrampen. Of het kan zijn dat je voor dezelfde inspanning meer brandstof nodig hebt.

Vertel ons over jouw sportieve doelen

Contacteer ons en we bekijken samen hoe we jouw sportieve doelen kunnen realiseren.

Telefoon

0473 23 44 12

E-mail

info@animosportcoaching.be

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek